ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ

Το κουνουπίδι προέρχεται από τις χώρες χώρες τις ανατολικής Μεσογείου. Στη χώρα μας καλλιεργείται κατά τους χειμερινούς μήνες και η εποχή του είναι από τον Οκτώβριο ως τον Μάρτιο.

ΥΠΕΡΤΡΟΦΗ

Είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό λαχανικό πλούσιο σε μικρο- θρεπτικά συστατικά. Πιο αναλυτικά περιέχει σπουδαίες αναλογίες αυτών όπως φαίνεται και στην εικόνα καλύπτοντας μεγάλα ποσοστά της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας αυτών. Παράλληλα περιέχει ουσίες που συμβάλλουν στην πρόληψη και πιθανά και αντιμετώπιση ασθενειών (καρκίνος, καρδιαγγειακά νοσήματα)

ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

Υψηλή ποσότητα σε φυτικές ίνες. (3γρ/125γρ βρασμένου που αποτελεί το 10% των ημερήσιων αναγκών μας). Οι φυτικές ίνες είναι σπουδαίες για την καλή λειτουργία του εντέρου μας αλλά και την αίσθηση κορεσμού που προσφέρουν.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΩΝ

Τα αντιοξειδωτικά είναι ομάδα ουσιών που αντιμάχονται των βλαβερών ελευθέρων ριζών που σχηματίζονται στον οργανισμό προστατεύοντας έτσι από την εκδήλωση χρόνιων παθήσεων όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Το κουνουπίδι περιπέχει ποικίλα αντιοξειδωτικά (εκτός από την βιταμίνη C, φλαβονοειδή, καροτενοειδή, την σουλφοραφάνη, ομάδες αντιοξειδωτικών γλυκοσυνολατες και ισοθειοκυανινες). Έτσι ελλατώνεται ο ρυθμός ανάπτυξης καρκικινών κυττάρων αναστέλλοντας την λειτουργία ενζύμων που αναπτύσσουν καρκίνους και ταυτόχρονα σκοτώνουν ήδη δημιουργημένα καρκινικά κύτταρα.

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΗ ΠΗΓΗ ΧΟΛΙΝΗΣ

Το κουνουπίδι μαζί με το μπρόκολο αποτελούν της σπουδαιότερς πηγές χολίνης από την κατηγορία των φυτων. Η χολίνη συμμετέχει στην δημιουργία των μεμβρανών των κυττάρων αλλά και της σύνθεσης του DNA,της καλή λειτουργίας του μεταβολισμού ενώ συμετέχει ακόμη στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών, ουσιών που είναι σημαντικές για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

ΒΟΗΘΑΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΥΝΑΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

Εκτός από την βιταμίνη C που περιέχει και υποστηριζει την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι πλούσιο και σε θείο το οποίο υποστηρίζει την παραγωγή γλουταθειόνης, η οποία είναι σημαντική για τη διατήρηση της ακεραιότητας του βλεννογόνου του εντέρου καθώς και για την υποστήριξη της αναγέννησής του. Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, η γλουταθειόνη λειτουργεί σε όλο το σώμα προστατεύοντας τα κύτταρα από φλεγμονώδεις βλάβες.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ

Εξαιτίας των φυτικών ινών που περιέχει προκαλεί μία καλύτερη αίσθηση κορεσμού. Μπορεί να αντικαταστήσει το ρύζι (Ρύζι κουνουπιδιού) , ελαττώνοντας έτσι τις θερμίδες σε ένα γεύμα κατά πολύ. Μπορεί να αντικαταστήσει το συμβατικό πουρέ πατάτας ή σε κάποιες συνταγές ακόμη και το αλεύρι. Μπορεί να προστεθεί σε πολλές συνταγές γιατί είναι ένα τρόφιμο που προσαρμόζεται αρκετά σε γεύσεις και με αυτόν τον τρόπο να ωφελήσει στο αδυνάτισμα και στην διατήρηση του χαμένου βάρους. Παρακάτω θα βρείτε συνταγές υγιεινές με κολοκύθι που θα σας βοηθήσουν να το εισάγεται με διάφορους τρόπους στη διατροφή σας.

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥ

Ύπαρχει μία συζήτηση πάνω στο εάν είναι καλό να καταναλώνουν κουνουπίδι και σταυρανθή λαχανικά γενικότερα, άτομα με προβλήματα του θυρεοειδή αδένα. Η διαφωνία έγκειται στο γεγονός ότι τα λαχανικά αυτά μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση του ιωδίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι θα πρέπει κάποιος να καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες από αυτά τα λαχανικά πράγμα που είναι αδύνατον όταν κάποιος προσπαθεί να έχει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Επίσης άτομα με ευερέθιστο έντερο πιθανά αντιμετωπίζουν πρόβλημα κατά την κατανάλωση του λόγω της υπερβολικής παραγωγής αερίων. Σε κάθε περίπτωση η πάθηση του ευερέθιστου εντέρου απαιτεί εξατομίκευση. Τέλος άτομο που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την ελάττωσης της πίεσης στο αίμα θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τα υψηλά ποσοστά της βιταμίνης Κ που περιέχει και να συζητήσουν με τον γιατρό που τους παρακολουθεί ώστε να δουν σε τι ποσότητες δεν θα υπάρχει πρόβλημα να το καταναλώνουν.