Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΜΠΑΝΑΝΑ

Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΜΠΑΝΑΝΑ

Οι μπανάνες είναι από τα πιο διαδεδομένα και ταυτόχρονα πιο αγαπημένα φρούτα στον κόσμο. Στο γραφείο έχω ακούσει δηλώσεις όπως “Η μπανάνα παχαίνει” αλλά και ότι η “μπανάνα προκαλεί δυσκοιλιότητα”. Στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε όλα τα διατροφικά της οφέλη και θα δώσουμε απαντήσεις στις παραπάνω απόψεις.

ΚΑΛΙΟ, ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Είναι ευρέως γνωστό ότι η μπανάνα είναι πλούσια σε Κάλιο(358mg / 100gr), το κάλιο δρα καρδιοπροστατευτικά, ελαττώνοντας την αρτηριακή πίεση. Έχει ένα 33% βιταμίνη Β6 Πυριδοξίνη, που ωφελεί την εγκεφαλική λειτουργία και τονώνει τη διάθεση. Επίσης έχει αξιόλογη ποσότητα της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C. Περιέχει ντοπαμίνη η οποία δρα σαν αντιοξειδωτικό (καθώς δεν διασχίζει μέσω του αίματος τον εγκεφάλο για να λειτουργήσει ως νευροδιαβιβαστής) και κατεχίνες, τα κύρια φλαβονοειδή που περιέχονται σε αυτήν και δρουν ιδιαιτέρως καρδιοπροστατευτικά.

ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ; ΕΙΝΑΙ ΩΦΕΛΙΜΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ;

Υπάρχει ένα μεγάλο ντιμπέιτ για το αν μπορούν άτομα με διαβήτη να καταναλώσουν μπανάνες. Κρίνοντας από τον γλυκαιμικό τους δείκτη που είναι μεσαίος προς χαμηλός και κυμαίνεται ανάλογα με την ωριμότητα τους από 42-58 και λαμβάνοντας υπόψιν την ποσότητα κατανάλωσης και το πόσο ώριμες είναι (ανεβαίνει η περιεκτικότητα σε σάκχαρα) αλλά και μαζί με τι άλλο καταναλώνονται και ταυτόχρονα τα πλούσια θρεπτικά τους συστατικά, με μέτρο μόνο ωφελούν άτομα με διαβήτη. Φυσικά σε άτομα με διαβήτη προτείνεται η κατανάλωση ελαφρώς κίτρινων – πράσινων μπανανών εφόσον δεν τίθεται πρόβλημα βαριάς δυσκοιλιότητας. Μάλιστα σε έρευνα βρέθηκε ότι το ανθεκτικό άμυλο από άγουρες μπανάνες που είχε μετατραπεί σε αλεύρι βοηθάει την αύξηση της ευαισθησίας των κυττάρων στην ινσουλίνη. Τώρα όσο για το ερώτημα, εάν παχαίνουν, η απάντηση είναι ίδια, με μέτρο και ανάλογα με την συνολική διατροφική και θερμιδική αξία των ημερήσιων γευμάτων του ατόμου κάθε άλλο παρά παχαίνουν παρά μόνο ωφελούν.

ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ Η ΜΠΑΝΑΝΑ;

Ανάλογα με την ωριμότητα της η μπανάνα μεταβάλλει κάποια από τα θρεπτικά της συστατικά, αυτά είναι τα απλά σάκχαρα (σουκρόζη, γλυκόζη και φρουκτόζη) και το ανθεκτικό άμυλο (πεκτίνη) που περιέχει. Έτσι οι άγουρες-πράσινες μπανάνες και όσο πιο άγουρες είναι έχουν λιγότερα απλά σάκχαρα και υψηλότερο ανθεκτικό άμυλο γύρω στο 80%. Το ανθεκτικό άμυλο δεν μεταβολίζεται από τον οργανισμό και λειτουργεί ως τροφή των καλών βακτηρίων του εντέρου ωφελώντας την χλωρίδα του εντέρου. Περνώντας από το παχύ έντερο “ζυμώνεται” από τα καλά βακτήρια του εντέρου παράγοντας βουτυρικό οξύ, ένα λιπαρό οξύ μικρής αλύσου που η έρευνα σημειώνει ότι έχει ωφέλιμη δράση στην πολύτιμη υγεία του εντέρου. Σε αυτό το ανθεκτικό άμυλο αποδίδουμε και την πιθανή δυσκοιλιότητα που μπορεί να προκληθεί αναλόγως τον οργανισμό. Έτσι όταν κάποιος έχει διάρροιες και ο γιατρός του συστήνει να φάει μπανάνες στην πραγματικότητα συστήνει να καταναλώσει μπανάνες οι οποίες είναι ελαφρώς κίτρινες και περισσότερο πράσινες και αυτές είναι οι μπανάνες που θα ήταν καλό να αποφύγει ένα δυσκοίλιο άτομο. Αντίθετα μία ώριμη μπανάνα που είναι πλούσια σε απλά σάκχαρα (16%) και διαλυτές φυτικές ίνες ωφελεί στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

ΣΤΑΔΙΑ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑΣ

ΠΟΛΥ ΑΓΟΥΡΕΣ-ΠΡΑΣΙΝΕΣ: Το ανθέκτικο άμυλο που περιέχουν ωφελεί ιδιαίτερα το μικροβίωμα του εντέρου, εξαιρετική επιλογή για όσους έχουν διαβήτη και αντίσταση στην ινσουλίνη. Μάλιστα σε έρευνα του 2018 φάνηκε ότι η κατανάλωση τους στο πρωινό και το απογευματινό βοήθησε την αίσθηση του κορεσμού και τα άτομα ένιωθαν περισσότερο χορτάτα, ευνοώντας έτσι την απώλεια βάρους. Προσοχή σε όσους έχουν δυσκοιλιότητα δεν συστήνονται.

ΕΛΑΦΡΩΣ ΑΓΟΥΡΕΣ ΚΙΤΡΙΝΩΠΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥΣ

Χαμηλές σε απλά σάκχαρα πλούσιες σε φυτικές ίνες ωφελούν την υγεία του εντέρου και ρυθμίζουν τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου. Ιδανικές για άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και άτομα με διαβήτη.

ΩΡΙΜΕΣ ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΦΕ ΚΥΛΙΔΕΣ Η΄ ΜΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΕΣ

Έχουν ισορροπημένα ποσοστά ανθεκτικού αμύλου και απλών σακχάρων και τα μέγιστα μακροθρεπτικά συστατικά στη φάση αυτή (κάλιο, πυριδοξίνη Β6, βιταμίνη C).

ΠΟΛΥ ΩΡΙΜΕΣ ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΦΕ ΒΟΥΛΕΣ

Διατηρούν τις φυτικές τους ίνες που είναι πλέον κυρίως διαλυτές με πολύ λιγότερο ποσσοστό ανθεκτικού αμύλου. Έχουν το μέγιστο βαθμό αντιοξειδωτικών σε αυτή την φάση και είναι πιο εύπεπτες.

ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΙΜΕΣ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΦΕ ΚΥΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΛΑΚΕΣ

Ακόμη διατηρούν τις φυτικές τους ίνες και τα μακροθρεπτικά συστατικά αλλά δεν συστήνονται τόσο για κατανάλωση αλλά περισσότερο για παρασκευές όπως κεικ, πανκεικσ, μαφιν, καθώς αντικαθιστούν τόσο τη ζάχαρη αλλά και το λίπος-βούτυρο-έλαια στις συνταγές και είναι πολύ χρήσιμες σε χορτοφαγικές συνταγές.

ΕΝΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟ ΦΡΟΥΤΟ

Βλέπουμε λοιπόν ότι οι μπανάνες δρουν καρδιοπροστευτικά έχουν αντιοξειδώτικη δράση και ωφελούν την υγεία του εντέρου μας. Είναι ένα φρούτο που άδικα έχει κατηγορηθεί ότι παχαίνει γιατί όταν καταναλώνεται κατάλληλα και με μέτρο προάγει την θρέψη και καλή λειτουργία του οργανισμού. Οι δυσκοίλιοι είναι καλό να αποφύγουν τις άγουρες μπανάνες, ενώ θα ωφεληθούν από την κατανάλωση των πολύ ώριμων. Όσοι έχουν διαβήτη ή “φλερτάρουν” με αυτόν θα ωφεληθούν από την κατανάλωση των ελαφρώς κιτρινωπών προς άγουρων. Επίσης είναι ένα εξαιρετικό φρούτο για συνταγές και σπιτικές παρασκευές, από παγωτό μέχρι κέικ μπανάνας. Αντικαθιστά επάξια τα σάκχαρα και το λίπος μίας συνταγής και το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι τόσο νόστιμο όσο και θρεπτικό. Στο blog θα βρείτε διάφορες συνταγές με μπανάνες. Υγιένεται!

ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΝΑΛΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΘΡΕΠΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΠΑΝΑΝΑΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ, ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΚΑΙ ΤΑΥΤΌΧΡΟΝΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ ΤΗΣ.