ΚΕΡΑΣΙΑ ΜΙΑ ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΥΠΕΡΤΡΟΦΗ
ΙΣΤΟΡΙΑ, ΚΕΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΒΥΣΣΙΝΑ
Η ιστορία μας λέει ότι έρχονται από την Κερασούντα της Μικράς Ασίας, και από εκεί γνωστά σε όλη την Ευρώπη και το 72π.Χ. γίνονται γνωστά στην Ρώμη από τον Λούκουλο και στην Αμερική γύρω στο 1600μ.Χ. όπου καλλιεργούνται πλέον ιδιαίτερα και σε πολλές διαφορετικές ποικιλίες.
Υπάρχουν δύο τύποι κερασιών και εκατοντάδες ποικιλίες: το γλυκό κεράσι (Prunus avium) και το ξινό κεράσι ή βύσσινο (Prunus cerasus).Τα κεράσια έχουν περίπου τις ίδιες ιδιότητες με τα βύσσινα, που περιέχουν περισσότερο κιτρικό μηλικό και ταρταρικό οξύ, για αυτό είναι υπόξινα και ονομάζονται και οξυκέρασα.
Πως προέκυψε η φράση “Να λείπει το βύσσινο ή να μένει το βύσσινο”.
Λέγεται γύρω στα 1905-1908, σε καφενείο κάποιος ψηφοφόρος ενός βουλευτή, συναντήθηκε με τον βουλευτή ώστε να κανονίσει κάποια “βοήθεια του”, ο ψηφοφόρος τότε προσφέρθηκε να κεράσει τον βουλευτή παραγγέλνοντας βύσσινο .Όταν όμως ο βουλευτής δεν φαινόταν να θέλει να τον βοηθήσει, απογοητευμένος ο ψηφοφόρος, φώναξε δυνατά στον σερβιτόρο, “να λείπει το βύσσινο…”
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ
Η οικογένεια των κερασιών, είναι διατροφικά πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά. Περιέχουν περίπου 17 διαφορετικά αντιοξειδωτικά , είναι πλούσια σε β-καροτένιο (προβιταμίνη Α), λουτεΐνη, καμπφερόλη, κερσετίνη που φαίνεται να ενισχύουν την όραση και ζεαξανθίνη που επιδρά θετικά στο ανοσοποιητικό και το αναπαραγωγικό σύστημα. Με μόλις 150γρ ωμών κερασιών (2 κούπες), καλύπτεται 20% της βιταμίνης C, 10% Καλίου, 5% Χαλκού, 5% Μαγγανίου και προσφέρει 3γρ φυτικών ινών(9%). (τα ποσοστά βασίζονται σε δίαιτα 2000 θερμίδων υγιούς ενήλικα, κάποιοι έχουν υψηλότερες ανάγκες και κάποιοι χαμηλότερες)
ΦΥΤΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ
Όλα τα παρακάτω μάχονται κατά του οξειδωτικού στρες και ελαττώνουν την φλεγμονή
- 17 διαφορετικά αντιοξειδωτικά
- Καροτένιο (προβιταμίνη Α)
- Πολυφαινόλες
- Ανθοκυανίνες,
- Φλαβονόλες,
- Κατεχίνες
- Φυτοστερόλες
ΠΡΟΛΗΨΗ ΧΡΟΝΙΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ
Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής, αντιστροφή της καταστροφής υγιών κυττάρων του οργανισμού και προστατεύουν συνολικά την υγεία μας έναντι των χρόνιων νοσημάτων. (καρκίνοι, καρδιαγγειακά, πτώση λειτουργίας μνήμης). Μάλιστα μία διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά σε βάθος μίας πενταετίας σύμφωνα με την έρευνα έδειξε σπουδαία μείωση εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μάλιστα οι φυτοστερόλες που περιέχουν μαζί με τα υψηλά ποσοστά καλίου ευνοούν ιδιαίτερα την υγεία της καρδιάς ελαττώνοντας την πίεση και τη χοληστερόλη.
ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΑΚΧΑΡΟΥ
Έρευνες του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, έδειξαν ότι οι ανθοκυανίνες των κερασιών είχαν ισχυρότερη δράση στον συγκεκριμένο δείκτη, (συγκριτικά με άλλα φρούτα, που περιέχουν επίσης ανθοκυανίνες, όπως τα σταφύλια, οι φράουλες και τα μούρα), διεγείροντας το πάγκρεας να αυξήσει κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης με αποτέλεσμα την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
Η καμπφερόλη και κερσετίνη αυτών των υπέροχων φρούτων, φαίνεται να βελτιώνουν την μνήμη, την συγκέντρωση, να αμβλύνουν την πνευματική κόπωση και πιστεύεται ότι βοηθούν τους μαθητές να ανταπεξέλθουν καλύτερα ειδικά σε περιόδους εξετάσεων.
ΚΕΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗ
Αυξάνουν τις γυμναστικές επιδόσεις τόσο σε επαγγελματίες αθλητές όσο και αθλούμενους. Ο χυμός τους βοηθάει ιδιαίτερα την μυϊκή αποκατάσταση των αθλητών, μάλιστα κάποιοι σημειώνουν ότι λειτουργεί σχεδόν σαν τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα πχ ιμπρουφένη, χωρίς όμως τις παρενέργειες που τα συνοδεύουν. Μελέτη σε δρομείς έδειξε ότι εκείνοι που κατανάλωναν 480mg πούδρας κερασιών, για 10 μέρες πριν από μισό μαραθώνιο, είχαν 13% γρηγορότερους χρόνους τρεξίματος από την ομάδα που δεν την κατανάλωσε και επίσης καλύτερη μυϊκή αποκατάσταση έπειτα. (Effects of powdered Montmorency tart cherry supplementation on acute endurance exercise performance in aerobically trained individuals) Σε μία άλλη μελέτη όπου συμμετείχαν 20 αθλούμενες γυναίκες, που έπιναν 60ml υπόξινο χυμό κερασιών 2 φορές τη μέρα, σε σχέση με την ομάδα που δεν ακολούθησε αυτό το σχήμα, είχαν μικρότερη μυϊκή “καταστροφή” και πιο γρήγορη μυϊκή αποκατάσταση. (Montmorency tart cherry (Prunus cerasus L.) supplementation accelerates recovery from exercise-induced muscle damage in females)
ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ, ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ
Λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης τους, έχει γίνει συσχέτιση της κατανάλωσης τους με την ελάττωση συμπτωμάτων που προέρχονται από την περίσσεια ουρικού οξέος που προκαλεί αρθρίτιδα. Ελαττώνοντας το πρήξιμο, την φλεγμονή και τον πόνο των αρθρώσεων. Έρευνα σε γυναίκες με αρθρίτιδα-υψηλό ουρικό οξύ, έδειξε ότι μετά την κατανάλωση 280 γρ κερασιών, (σαν πρώτο γεύμα μετά τον βραδινό ύπνο τους και την αποχή τροφής) μείωσε μετά από 5 ώρες της CRP αντιδρώσα πρωτεΐνη, που μετράει το μέγεθος της φλεγμονής στο σώμα. (Consumption of cherries lowers plasma urate in healthy women)
ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΥΠΝΟΣ
Περιέχουν υψηλά ποσοστά μελατονίνης (ιδιαίτερα η ποικιλία Montmorency), αλλά και τρυπτοφάνη ένα αμινοξύ που μετατρέπεται σε σεροτονίνη ευνοώντας έναν καλό ύπνο. 25 υπόξινα κεράσια ή 100 γλυκά μας αποδίδουν αυτήν την δράση, αλλά επειδή ίσως τα 100 να είναι πολλά ένας φυσικός χυμός κερασιών (ιδιαίτερα υπόξινων) είναι περισσότερο δυνατόν να καταναλωθεί. Η έρευνα έδειξε ότι όσοι ήπιαν για 7 συνεχόμενες μέρες χυμό κερασιού, βίωσαν βελτίωση τόσο του ύπνου τους όσο και της χρονικής διάρκειας του σε σχέση με την ομάδα που δεν έπινε το χυμό. (Effect of tart cherry juice (Prunus cerasus) on melatonin levels and enhanced sleep quality) . Παρόμοια σε μία μελέτη σε άτομα με αυπνία, έδειξε ότι η κατανάλωση 240ml χυμού υπόξινων κερασιών, πριν τον ύπνο, βελτίωσε τον ύπνο τους και τον αύξησε κατά 84 λεπτά. (Pilot Study of the Tart Cherry Juice for the Treatment of Insomnia and Investigation of Mechanisms)
ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ
Από όλα τα παραπάνω οφέλη και το σπουδαίο διατροφικό τους προφίλ, κατανοούμε ότι η προσθηκη αυτών των φρούτων στη διατροφή μας ωφελεί σε πολλαπλά επίπεδα την υγεία μας. Μάλιστα η κατανάλωση του χυμού τους στην περίπτωση αθλητών και ατόμων που βιώνουν δυσκολία με τον ύπνο ίσως είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκή σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες.