ΒΑΦΛΑ, Η ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΗ
ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΒΑΦΛΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΗ
Έχω δοκιμάσει πάρα πολλές εκδοχές από συνταγές βάφλας και αυτή είναι με διαφορά η πιο νόστιμη, το πρόβειο γιαούρτι σε συνδυασμό με το κατσικίσιο γάλα οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα βουτυράτο χωρίς να περιέχουν βούτυρο και χωρίς να “μυρίζουν” κατσικίσιο και πρόβειο γάλα.Την ονομάζω μεσογειακή γιατί περιέχει υλικά της μεσογείου, γάλα κατσικίσιο και πρόβειο γιαούρτι (το γάλα και το γιαούρτι που συνήθιζαν να καταναλώνουν ειδικά στην Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος). Είναι η βάφλα που επιλέγω για τα παιδιά μου, γιατί είναι νόστιμη και εύκολη και έχει και ποιοτικά υλικά και εκείνα αλλά και οι φίλοι τους πάντα την τιμούν.
Σημείωση: Εάν δεν έχετε βαφλιέρα ή θήκες βάφλας που ψήνονται στον φούρνο μπορείτε σίγουρα να την μετατρέψετε σε ένα απλό τηγάνι σε πανκεικς-“τηγανίτες”.
ΑΛΕΥΡΙ
Χρησιμοποιώ αλεύρι ολικής ή λευκό με λιναρόσπορο. Σκοπός είναι με τον λιναρόσπορο να προσδώσω διατροφική αξία στο “άνευ” λευκό αλεύρι έτσι προκύπτουν κάποια θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Το έχω δοκιμάσει με το υπέροχο αλεύρι Τεφ, με το αλεύρι ζέας και γενικά μπορείτε να πειραματιστείτε με τα άλευρα. Κάθε αλεύρι απορροφά τα υγρά με διαφορετικό τρόπο οπότε ακόμη και λευκό αλεύρι να χρησιμοποιήσει κανείς, από εταιρεία σε εταιρεία θα έχει κάποιες διαφορές και θα χρειαστεί κάποια προσαρμογή, φτάνει το τελικό αποτέλεσμα να μην είναι ούτε πολύ νερουλό, ούτε πολύ πηκτό.
ΑΥΓΑ
Αυγά επιλέγω πλούσια σε ωμέγα 3 εκτός και εάν προμηθευτούμε από ανθρώπους που έχουν δικά τους και γνωρίζω ότι οι κότες “ταίζονται” κατάλληλα.
ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΕΙΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
Το κατσικίσιο γάλα επιλέγω να είναι ντόπιο κρητικό όπως και το γιαούρτι το πρόβειο. Το γιαούρτι μαζί με το γάλα δίνουν την πλούσια βουτυράτη γεύση που δύσκολα επιτυγχάνεις ακόμη και με το κλασσικό βούτυρο. Εάν φτιάχνω για εμάς τους μεγάλους (συνήθως χωριστά) θα επιλέξω λαιτ πρόβειο γιαούρτι και γάλα.
ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΖΑΧΑΡΗΣ
Τέλος το μέλι είναι το υποκατάστατο ζάχαρης που χρησιμοποιώ που παίζει και αυτό το ρόλο του στην γεύση που θα έχει το τελικό αποτέλεσμα. Έχω δοκιμάσει και καστανή ζάχαρη αλλά προτιμώ το γευστικό αποτέλεσμα του μελιού. Ωστόσο αντικαθίσταται κάλλιστα από τη ζάχαρη ή όποιο άλλο υποκατάστατο αυτής κάποιος επιθυμεί.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
Εάν μπουν σε αεροστεγές μπολ σε θερμοκρασία δωματίου έως 20 βαθμούς (άνοιξη, φθινόπωρπ, χειμώνα) έως μία ημέρα (24 ώρες), είναι οκ σε υφή και γεύση να καταναλωθούν. Εάν μπουν σε αεροστεγές μπολ πάντα στο ψυγείο θα χρειαστούν ένα ζέσταμα γιατί θα σκληρύνουν. Μπορείτε να τα βάλετε σε σακουλάκια στην κατάψυξη με χαρτί ψησίματος ανάμεσα, ωστόσο το πιθανότερο είναι η υφή να μην είναι ακριβώς όπως βγαίνουν φρέσκα από τη βαφλιέρα. Το ιδανικό είναι να τα ψήνετε και να τα καταναλώνετε μέχρι ένα τρίωρο. Ο χυλός μπαίνει στο ψυγείο και κρατάει μέχρι 3 μέρες σίγουρα. Πάντα να μυρίζετε το χυλό που έχετε συντηρήσει μην τυχόν και έχει χαλάσει. Προσωπικά τον έχω κρατήσει με ασφάλεια έως 5 μέρες. Απλά μετά τις 1-2 μέρες ίσως χρειάζεται μία συμπλήρωση το μπέικιν γιατί πιθανότατα χάνει την δράση του.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ
Η συνταγή βγάζει 17τμχ, κάθε τμχ έχει 121 kcal θερμίδες, 22γρ υδατανθράκων, 2,4 γρ λίπους και 5,2γρ πρωτεϊνών. Επίσης είναι πλούσιες σε ασβέστιο ανά τμχ καλύπτουν το 10% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο (Βασισμένο ποσοστό σε δίαιτα 2000 θερμίδων , οι ανάγκες σας μπορεί να είναι χαμηλότερες ή υψηλότερες)
ΒΑΦΛΕΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ
Εξοπλισμός
- βαφλιέρα
- μπολ ανάμειξης
- σύρμα φουέ
- σπάτουλα
- σπρέι βαφλιέρας
Υλικά
- 2 αυγά
- 380 γρ κατσικίσιο γάλα πλήρες
- 240 γρ πρόβειο γιαούρτι πλήρες
- 60 γρ μέλι
- 200 γρ αλεύρι γοχ
- 15 γρ λιναρόσπορο κοπανιστό 1 κουταλία της σούπας
- 1 κ.σ. μπέικιν μπάουντερ
Διδαδικασία
- Βάζουμε την βαφλιέρα να ζεσταθεί αφού την ψεκάσουμε με το ειδικό σπρέι.
- Χτυπάμε με το σύρμα στο μπολ ανάμιξης τα αυγά, μετά προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε, μετά το γιαούρτι και ανακατεύουμε, μετά το μέλι και ανακατεύουμε καλά.
- Στη συνέχεια σε ένα πιάτο ζυγίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το λιναρόσπορο και τέλος το μπέικιν. Ανακατεύουμε τα υλικά αυτά και προσθέτουμε στο μίγμα με τα υγρά υλικά σταδιακά ενώ ανακατεύουμε παράλληλα μέχρι να ομογενοποιηθούν πολύ καλά.
- Ο "χυλός" μας δεν θα πρέπει να είναι πολύ νερουλός αλλά ούτε και πολύ πηκτός. Εάν είναι νερουλος προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά αλεύρι μέχρι να πάψει να είναι νερουλός αλλά ελαφρώς ρευστός, και αντίστοιχα εάν είναι πολύ πηχτός βάζουμε κουταλιά κουταλιά νερό ή γάλα και αραιώνουμε μέχρι την επιθυμητή σύσταση. Να θυμάστε αλεύρι από αλεύρι διαφέρει και ίσως χρειάζεται μία προσαρμογή.
- Αδειάζουμε με κουτάλι στη βαφλιέρα χωρίς να παραγεμίσουμε την εστία της βαφλιέρας γιατί η βάφλα θα ξεχειλίσει απέξω. Κλείνουμε έπειτα και περιμένουμε 3-5' ανάλογα πόσο ζεστή είναι η βαφλιέρα και ανάλογα με πως επιθυμούμε να είναι τραγανή ή όχι.
- Τοποθετούμε σε συρμα στεγνώματος. Διατηρούνται έως ένα 24ωρο μετά δεν έχουν την ίδια υφή όπως όταν ψήνονται φρέσκες.